Whisky


Highland Park 12 års, single malt, Orkney Islands, alc. 40%

Highland Park er den nordligst beliggende destilleri i Skotland, grundlagt i 1798 af Magnus Eunson og i 1825 opnåede det licens og blev dermed lovligt. Malten importeres fra fastlandet og den unikke smag opnåes ved det specielle tørv, der bruges som brændsel til tørring af kornet. Whsikeyen modnes på egetræsfade i mindst 12 år, hvor ved den fyrrige smag mildes og whiskeyen opnår sin bløde karakter.
Farve:  Glødende rav.
Duft:  Letrøget med nuancer af honning og lyng, en let sødme og et anstrøg af sherry.
Smag:  Smagen er usædvanlig blød og rund med en karakteristisk letrøget smag.

Highland Park 18 års, single malt, Orkney Islands, alc. 43%

Highland Parks whisky er en af de store – med tørv og røg – men fin og alsidig. Der er tørv og honning, appelsin, en karamelagtig sødme og en fyldig, rosinagtig dybde. Og frem for alt harmoni.
Byggen tørres over en ild af lokal aromatisk lyngtørv Det er grunden til den smag af lyngrøg, som er så karakteristisk for Highland Park-whiskyer, der nu til dags gøres lettere med tilskud af ikke-tørverøget maltet byg fra fastlandet.

Farve:  Ravfarvet.

Duft: Tørrede frugter (rosiner, dadler), tørrede blomster, vaniljestang, chokolade, blomstrende lyng, rosenvand.
Smag:  Fyldig, fed. Honningsød, karamelliseret pære, lyng.

Laphroaig 10 års, single malt, Islay, alc. 40%

Laphroaig er en malt whisky fra den svært fremkommelige skotske ø Islay. Navnet er der er gælisk og skal udtales [“La-froyg”] betyder ” den smukke hulning ved den brede bugt”. Laphroaig fremstilles af maltet byg som er blevet tørret over et bål af tørv. Tørvet er fra Islay, og er anderledes i forhold til andet. Det er dette som tilfører Laphroaig sin særlige velkendte smag. Herefter lagres whiskyen på fade af amerikansk egetræ.

Farve:  Flot gylden.

Duft:  Dejlig sødme, med spor af røg og tang.

Smag:  Sød med milde nuancer af salt og tørv.

Macallan 12 års, single malt, Highland Single Malt, Speyside, alc. 40%

Macallans kendte stil, blød og rund Whisky, der samtidig har en dyb og komplex smag uden det mindste røg. Macallan 12 Fine Oak er triple Cask Matured i 2 gange sherry fade (amerikansk og europæisk eg) og i amerikanske bourbon fade.

Farve:  Rødtonet rav.

Duft:  Duft af honning, let blomseragtig med anstrøg af sherry.

Smag:  Fyldig rig smag, frugtagtig med en let antydning af sherry. En meget koncentreret eftersmag med fin balance.

BenRiach 10 års, single malt, Speyside, alc. 46%

Denne udgave af BenRiach som er fremstillet på maltet byg fra destilleriets eget malteri. En kraftig røget malt, som ved denne whisky er gjort mere harmonisk ved at blande ikke-røgede fade i blandingen. Førhen var al whisky røget i mere eller mindre grad – og det gjorde sig også gældende i Speyside regionen. At BenRiach har sit eget malteri gør kun denne 10-årige røget whiskey endnu mere interessant.

Farve:  Ravgul.

Duft:  Kraftig røg med et præg af frugtigt æble og god sødme.

Smag:  Sødme og røg, der udvikler sig i munden og bliver kun bedre og bedre. Eftersmagen er behagelig lang og bærer et kendetegn af røg og krydderier.

Glenfiddich 12 års, single malt, Speyside, alc. 40%

Den 12 år gamle udgave er nu verdens bedst sælgende single malt-whisky, udbudt i næsten 200 lande. Destilleriet er grundlagt i 1886, og sidder på omkring 30% af verdensmarkedet. Whiskeyen modnes primært på bourbonfade af amerikansk eg og vandet der bruges på Glenfiddich, kommer fra en enkelt kilde – Robbie Dhu – hvilket ikke er tilfældet på noget andet destilleri.

Farve:  Gylden med et svagt grønt skær.

Duft:  Frisk og sød, lækker, frugtig, pæreagtig, saftigt græs.

Smag:  Sød malt og ristede hasselnødder. Har en god smagsudvikling.

Blandnoch 15 års, single malt, Lowland, alc. 46%

Bladnoch er Skotlands sydligst beliggende destilleri, og smagen i en dram Bladnoch fornægter ikke dens sydlige herkomst. Af samme grund vil mange whiskyelskere nævne Bladnoch som den væsentligste lowlandsmalt. Den er en rigtig markant lowlander, med en blød rund smag og lette toner af citrus.

Farve:  Lys gylden.

Duft:  Mild og rund.

Smag:  Blød rund smag, med lette toner af citrus.

Dalwhinnie 15 års, single malt, Highland, alc. 43%

Dalwhinnie destilleriet er det højest beliggende destilleri i Skotland og ligger i Drumoachter passet. Placeringen blev valgt på grund af den nærliggende sø Lochan Doire-Uaine Destilleriet blev grundlagt i 1897 og hed oprindeligt Strathspey.

Farve:  Ravgul

Duft:  Blød sødlig

Smag:  Elegant smag med let røget eftersmag

Chivas Regal 12 års, blended whiskey, Speyside, alc. 40%

Hemmeligheden bag Chivas Regal´s unikke smag og succes ligger hos mester blanderen. Han udvælger kun den bedste whiskyer og blander i sådant et forhold, at den perfekte sammensætning opnås, hvor det ikke vil være én single malt, der vil dominere blandingen. En del af hemmeligheden er, at Chivas Regal er blendet tre gange, hvilket giver den bløde og runde smag, som kun Chivas Regal er kendt for. Selv om Chivas Brothers ejer ni destillerier købes der single malts fra andre destillerier, for at opnå den helt unikke og perfekte sammensætning , Chivas Regal er kendt for.

Farve:  Lys-ravgul.

Duft:  Sød med spor af vanilie og karamel.

Smag:  Lidt sød, med smag af krydderi og karamel.

Murray McDavid Clynelish 15 års, single malt, Highland, alc. 46%

Denne uafhængige aftapning er destilleret på Clynflish destilleriet i Highland-regionen. Der er tappet 1500 flasker af denne dejlige whiskey, der har fået sit særlige præg ved at blive modnet på sauternefade.

Farve:   Mørk ravgul

Duft:  Dejlig duft af æble,malt og karamel

Smag:  Dejlig fyldig, med en blandet smag af både salt, honning og æbler. Skøn eftersmag.

Lagavulin 16 års, single malt, Islay, alc.43%

Lagavulins destilleringsbygning lugter mere intenst og sødt af tørverøg end de fleste.
Vandet er løbet gennem tunge tørvemoser, hvilket sammen med den meget tørvede malt bidrager til dens udpræget krasse karakter.
Fadene ligger i lagringsskure ved stranden; det er derfor ikke mærkeligt, at whiskyen har et kraftigt anstrøg af tang og frisk, salt atlanterhavsluft. Her laves Islays mest komplekse maltwhisky.

Farve:  Ren rav

Duft:  Bølgesprøjt, tørverøg. Bider bagerst i næsen.

Smag:  Tørre tørv som perlete. Den udvikler sig olieret, græsagtig og med salte nuancer.

The Coopers Choice 1992 17½ års, Coal Ila, single malt, Islay, alc. 46%

Denne uafhængige aftapning er fra destilleriet Caol Ila. Caol Ila er det Gæliske navn for Sound of Islay, sundet der adskiller øerne Islay og Jura. Destilleriet er beliggende ved bredden af Sundet i en af de mest afsidesliggende og smukkeste dele af Skotlands vestkyst. Stedet blev oprindeligt valgt i 1846 på grund af det rene vand fra Loch Nam Ban, som stadig leverer størstedelen af vandet.
Når du nipper til denne fristende whisky, er du ikke i tvivl om, at du er kommet til Islay. Her er en ekstrem duft af tørverøg, som udvikler sig til en smag af sød sherry og slutter af med hele sin røgethed, der gøres komplet af smagen af havluft og salt.

Farve:  Ravgul.

Duft:  Sødmefyldt, karakteristisk Caol Ila røg, tørvemose, frisk.

Smag:  Olieret og blid start, der går over i kraftig , peber, saltrøg, komplet af smagen af havluft og salt.

Glenmorangie 10 års single malt, Highland, alc. 40%

Legenden siger, at der i området ved Glenmorangie har været produceret en eller anden form for alkoholisk drikkevare siden engang i middelalderen. I 1830erne beskrev den lokale præst Charles Mackintosh området ved Morangie. Han nævner, at vandløbet gennem Morangie blev brugt til at leverer vandløbet vand til bryggeriet. I begyndelsen af 1840erne blev Morangie Farm forpagtet af William Matheson. Han omdannede det gamle bryggeri til destilleri, og dette skulle blive hjertet af produktionen indtil det i slutningen af det 19. århundrede. For Glenmorangie er de bedste tønder dem der tidligere har indeholdt Amerikansk bourbon. Dette krydrer træet, hvorved det afgiver sødme og absorbere uønskede elementer uden at dæmpe den fine aroma af whisky.

Farve:  Lys rav

Duft:  Dejlig let røget duft

Smag:  Mandelagtig, med let røg og blommetoner.

Comments are closed.