Historie


Restaurant Grønttorvets historie går over 250 år tilbage, til før bygningen der huser restauranten blev bygget.
På denne matrikel er der så tidligt som i 1761, registreret kro ejet af Poul Hansen (1702-1771).
Han er den første registrede vært her, men der har sikkert været flere før ham, da der har været liv på torvet siden den tidlige middelalder.
I 1872 kom Peter Christensen til, han var brændevinsbrænder og rugbrødsbager, og havde tidligere huseret på Vesterbro. Han drev gæstgiveriet frem til 1880 hvor H.O. Nielsen kom til, og var vært frem til 1884. S. K.Hansen var vært i årene frem til 1889   hvor H.P. Blommensholdt kom til og var her frem til 1897. Jens Jensen tog fire år på stedet frem til 1901, og den sidste i det gamle hus var Lars Knudsen der var her frem til branden i 1905.

Forhuset som huser Grønttorvet i dag, stammer fra 1905, og er bygget en etage højere end den oprindelige, efter en mindre brand i 1905. Hyldemor blev navnet på den nye restauration i 1905, som reference til H.C. Andersens eventyr af samme navn. Hyldemor lå oprindeligt ”kun” i lokalet hvor baren og hovedindgangen er. Vægterstuen der fører ud til toiletterne, salonen og gårdhaven var dengang port, der førte om i gården. Hvor der var lokummer og stalde.

I 1990 blev porten og lejligheden ind mod Storebrødre Torv 9 inddraget og lagt til restaurationen, samtidig blev ejendommen Claus Bergs Gade nr. 10, som tidligere havde været osteforretning købt og ombygget til køkken. Restauranten blev nyindrettet og fremstår i dag næsten som dengang. Vægpanelerne stammer fra en rigmandsvilla ved Svendborgsund, og gulvet stammer efter sigende fra officersmessen på et gammelt skib, der sank for 3-500 år siden, og blev hævet fra havets bund for ca. 100 år siden.

Grønttorvet og torvet.

Restaurant Grønttorvet ligger med udsigt til det gamle  Sortebrødre Torv, der kan dateres tilbage til 1238, hvor dominikaner-munkene (Sortebrødrene) begyndte at opføre Sortebrødre Kloster og Sortebrødre Klosterkirke. Sortebrødre Kloster munkene (Gråbrødrene) i .
Torvet har ændret karakter mange gange siden munkene huserede. Stille og roligt er torvet blevet mindre i takt med at Odense har ændret sig fra Middelalderen over Renæssancen til nutiden. I 1795 bygges provinsens første teater, Odense Comediehus her på torvet. Det lå der hvor ”Vandskulptur” ligger i dag. H.C. Andersen havde her i 1812 sin debut på de skrå brædder, idet han medvirkede som statist i et teaterstykke. I 1930´erne skete der store ændringer på torvet, da Fyns Forum blevet bygget og i forbindelse etableringen af Thomas B. Thriges Gade i 1950´erne, skete der igen store ændringer omkring det gamle torv. I 1952 blev torvehandlen flyttet fra Klingenberg til Sortebrødre Torv, hvor der siden har været livlig handel hver onsdag og lørdag.

Næste store ændring på torvet var i 1980 da Hotel H.C. Andersen stod færdig, på den grund hvor Fyns Forum lå få år tidligere. Seneste byggeri ved torvet, er musik- og teaterhuset Odeon. Det stod færdigt til indvielse i 2017, og der har siden været stor aktivitet med både koncerter, arrangementer og teater.

Velkommen her på Grønttorvet, hvor god mad og betjening har gået hånd i hånd i over 250 år.

Velkommen på Grønttorvet.